wtorek, 11 sierpnia 2015

Zupa z czerwonej soczewicy

W upalne dni taka zupka jak znalazł. To ostatnio mój częsty podwieczorek jeśli jest gorąco gotuje sobie taką na dwa dni i na drug dzień nie muszę siedzieć w kuchni, a w środku pływają same witaminki. W brew pozorom szybko się robi. Podaję składniki:
- 2 łyżki czerwonej soczewicy
- pół małej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 większy pomidor
- pół szklanki włoszczyzny(może być mrożona)
- 1 szklanka wody
sól, pieprz cayen, natka pietruszki, kurkuma


Cebulkę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek. Kiedy nasza cebulka się zeszkli dolewamy wodę i wrzucamy włoszczyznę, pokrojonego pomidora bez skóry oraz soczewicę. Gotujemy 30-40 minut pod przykryciem. Na koniec doprawiamy naszą zupkę. Smacznego!!!              

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz