sobota, 1 sierpnia 2015

Grillowane krewetki z sałatką z mango,awokado i koziego sera

W sezonie grillowym nie tylko musimy wcinać karkówkę czy tłuste kiełbaski. Można zjeść z grilla bardzo smacznie i mega fit:). Mnie akurat zniechęca widok kapiącego tłuszczu z mięcha na grillu. Mam super propozycję dzięki, której zaskoczysz nie jednego swojego gościa, a nawet drugą połówkę jeśli podasz taką kolację. Składniki na grillowane krewetki:
- 200g krewetek
- papryczka chilli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- natka pietruszki
- 1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz cayen
Składniki na sałatkę:
- garść szpinaku
- połowę małego mango
- połowę awokado
- 1 łyżka sera koziego twarogowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka octu winnego


Marynata do naszych krewetek: papryczkę chilli kroimy w drobną kosteczkę wyciągając wczesniej gniazdo nasienne (chyba ze lubisz mega ostro zostaw), siekamy natkę pietruszki, czosnek zgniatamy przez praskę i mieszamy wszystko razem z oliwą z oliwek, solą, sokiem z  cytryny i pieprzem cayen. Wrzucamy krewetki do naszej marynaty, mieszamy i odstawiamy na jakaś godzinę. Następnie krewetki nabijamy na patyczek do szaszłyka i grillujemy z każdej strony. Sałatka: na talerz wykładamy szpinak, kroimy w kostkę mango i w plastry awokado, kładziemy nasz ser i polewamy dressingiem z oliwy, miodu i octu. Smacznego!!
                             

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz