czwartek, 27 sierpnia 2015

Wytrawne placuszki z tworogu

Lubię sobie tak pokombinować w kuchni i powiem szczerze, że nie raz jestem zadowolona z tego co zrobiłam. Dziś postanowiłam się podzielić z wami przepisem na placuszkami z twarogu z sosikiem z pomidorów i oliwek. Może nie każdy lubi placki na słodko, albo po prostu ma już dość i chce coś zmienić. Ja nie lubię monotonności w diecie i z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że praktycznie codziennie jem coś innego modyfikuje przepisy dodaje raz jedno raz coś zmieniam i wychodzą pyszności. Podaję składniki na placuszki:
- pół kostki twarogu półtłustego
-1 jajko
- 2 łyżki otrębów pszennych
- 1 łyżka otrębów gryczanych
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 pomidor
- pół małej cebuli
- 6 zielonych oliwek
- szczypiorek
- 1/4 małej papryki czerwonej
sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie, ostra papryka

                                               

Twaróg łączymy z jajkiem, otrębami i jogurtem. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i dorzucamy paprykę pokrojoną w kostkę i posiekany szczypior.
Z dobrze wymieszanej masy formujemy na rozgrzanej patelni teflonowej placuszki i smażymy z dwóch stron. Nasz sosik się robi dość szybko, obieramy pomidora ze skóry i kroimy w kostkę razem z cebulą. Oliwki kroimy w plasterki. Na rozgrzanej oliwie smażymy naszą cebulkę i dorzucamy pomidora oraz oliwki. Dusimy jakieś 15 minut. Doprawiamy bazylią, solą i odrobiną ostrej papryki.
Smacznego!!

2 komentarze:

  1. To coś w 100% dla mnie. :) mogę prosić jeszcze o makro? Na pewno wypróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Same placuszki: B:36g W:10,98g T:12g i zycze smacznego:)

      Usuń