wtorek, 4 sierpnia 2015

Sałatka z tofu

Ostatnio kupiłam kilka opakowań tofu i kombinuje co nieco z nim w kuchni. Warto włączyć tofu do naszej diety ponieważ zawiera pełnowartościowe białko w 100g/12,29g, tłuszcze nienasycone, witaminy-A, E, lecytynę, fosfor, magnez, żelazo, wapń, potas. Tofu to ser sojowy i jest świetną alternatywą dla ludzi, którzy nie jedzą mięsa. Można je marynować, smażyć, grillować, a także jeść na słodko i słono. Ta sałatka sądzę, że każdemu przypadnie do gustu.
Składniki:
- 200g tofu
- garść mixu sałat
- 1/4 papryki czerwonej
- 1/4 papryki zielonej
- 1 mały pomidor lub kilka pomidorów koktajlowych
- pół ogórka zielonego
- 3 cienkie plasterki czerwonej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżeczka startego imbiru

                         

Czosnek przeciskamy przez praskę, imbir ścieramy na tarce i łączymy z oliwą i sosem sojowym. Marynujemy w tym nasz ser jakieś 30 minut i grillujemy z każdej strony aż będzie lekko przypieczone. Warzywa kroimy w kostkę i polewamy marynatą, która została nam z tofu.Grillowany ser kroimy i dorzucamy do sałatki. Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz