sobota, 1 sierpnia 2015

Halibut z czarna soczewicą


Jestem pewna, że kiedy spróbujesz tego przepisu na soczewicę będziesz jeść to codziennie. Zrobiona na ostro wspaniale dopełnia się z delikatnym halibutem z pieca. Czarna soczewica jest rzadko spotykana (na pewno znajdziesz w sklepie ze zdrową żywnością) i może dla tego nie jest tak znana jak czerwona czy zielona.Czarna soczewica zawiera dużo białka 26 g, mało tłuszczu 2g, około 50 g węglowodanów, kwas foliowy, mnóstwo błonnika i minerałów, a także ma niski indeks glikemiczny.Może i się ją dłużej gotuje, ale na prawdę warto. Składniki:
- 200g halibuta
- 3 łyżki czarnej soczewicy
- 1 większy ząbek czosnku
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
pieprz cayen, sól

                                

Naszą rybkę doprawiamy wedle własnych upodobań i pieczemy w piecu jakieś 20 minut. Czarną soczewicę gotujemy około 40 minut. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy czosnek i świeżą natkę pietruszki i smażymy na małym ogniu 1 minutę. Następnie dodajemy soczewicę i doprawiamy solą i pieprzem cayen (tylko z nim radzę uważać, by nie wsypać za dużo), smażymy jakieś 2 minutki i gotowe. Obiadek podawać z ulubionymi warzywami. Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz