sobota, 1 sierpnia 2015

Makaron z ciecierzycą i warzywami

Ciecierzycę uwielbiam dodawać do dań głównych,sałatek jako przekąska. Jest źródłem białka w 100g ugotowanej ciecierzycy jest aż 8,86g białka. Może ono nam zastąpić w 100% białko pochodzenia zwierzęcego np. białka mleka. Moje dzieci także uwielbiają ciecierzyce nie tylko ugotowaną, którą ja podaje ale także tą konserwową z puszki. Wspaniałe zastępstwo zamiast chipsów przed tv:). Składniki potrzebne do naszego obiadu:
- 1/3 puszki ciecierzycy
- 1/2 pomidorów z puszki
- 1 średnia marchew
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 małej cebuli
- 1/2 łodygi selera naciowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2/3 makaronu pełnoziarnistego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
pieprz cayen, sól

                                 

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie z oliwek. Następnie dodać posiekany czosnek , pokrojona w słupki marchew, paprykę oraz seler naciowy. Smażymy 5 minut i dodajemy pomidory z puszki i ciecierzycę. Dusimy 15 minut i doprawiamy solą, pieprzem cayen i sokiem z cytryny. Podawać z makaronem pełnoziarnistym. Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz