środa, 22 października 2014

Wołowina z brokułami i marchewką

Tym razem wołowina i czerwone mięso jest potrzebne naszemu organizmowi. To danie może nie jest szybkie do zrobienia, ale czasem można posiedzieć troszkę dłużej w kuchni...aaa warto! Przepis wzięty z książki Ewy Chodakowskiej "Przepis na sukces", polecam dużo świetnych przepisów. Potrzebne składniki:

150 g-wołowiny
150g- brokułów
1 średnia marchewka
1/4 cebuli
1/2 ząbka czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
liść laurowy
tymianek,sól,pieprz
3 łyżki kaszy gryczanej



Wołowinę umyć, osuszyć, pokroić w plastry i rozbić. Na rozgrzanej oliwie z oliwek, podsmażyć mięso przez kilka minut z każdej strony. Cebulę, czosnek i marchewkę obrać i drobno posiekać. Dodać do mięsa, podlać wodą i lekko poddusić. Następnie doprawić tymiankiem, liściem laurowym, solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Dusić na małym ogniu przez około 90 minut do momentu, kiedy będzie miękkie. W razie potrzeby podlać wodą. Brokuły podzielić na różyczki. Krótko gotować w lekko osolonej wodzie. Gotowe mięso z sosem podawać z brokułem i kaszą gryczaną.Smacznego!
Wartość energetyczna 536 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz