piątek, 23 stycznia 2015

Falafel

Tym razem i coś dla wegetarian. Lubię czasem zrobić sobie pare dni bez mięsa i wcinać na obiad coś zupełnie innego i lekkiego, ale także coś co dostarczy mi podobne wartości odżywcze. Nasz organizm potrzebuje różnych produktów nie tylko ciągle mięcho;] Przepis mam z książki Ewy Chodakowskiej "Przepis na sukces". Polecam moja niezastąpiona książka...No to co przejdźmy do produktów:
- 90g ciecierzycy
- 1 łyżka mąki pełnoziarnistej
- 3/4 dużej cebuli
- 1 ząbek czosnku
natka pietruszki, kolendra, szczypta kuminu, sól,
Sos czosnkowo-miętowy:
- 6 łyżek jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
kilka listków mięty, sól
Surówka z marchewki i pora:
- 2 średnie marchewki
- 1/3 średniego pora
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek

                             

Falafel: Cebulę i czosnek posiekać, zmiksować z ciecierzycą, mąką, natką pietruszki i kolendrą. Doprawić kminem, solą i pieprzem. Z powstałej masy uformować kulki, piec do zarumienienia na papierze do pieczenia.
Sos: Rozgnieść czosnek, posiekać liście mięty, wymieszać z jogurtem i oliwą. Doprawić solą.
Surówka: Obraną marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Pora drobno posiekać, dodać do marchewki. Polać oliwą z oliwek i dokładnie wymieszać. Smacznego!!!
 Wartość energetyczna 624 kcal

1 komentarz:

  1. Jaka ciecierzyce należy użyć? Surowa? Gotowana? Z puszki?

    OdpowiedzUsuń