poniedziałek, 15 grudnia 2014

Sałatka z tuńczykiem i fasolką szparagową

Propozycja na kolację. Ten przepis mam z książki Ewy Chodakowskiej "Przepis na sukces". Jest bardzo dobra także polecam. Poniżej składniki potrzebne do naszej sałatki:
- 100g fasolki szparagowej
- 2 średnie ziemniaki
- 3 łyżki tuńczyka w sosie własnym
- 1 średni pomidor
- 1 mała cebula
- garść rukoli
- 1 ząbek czosnku
bazylia, tymianek, oregano
- pół łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu winnego
sól, pieprz

                                 

Fasolkę szparagową ugotować w lekko osolonym wrzątku na półmiękko. Ziemniaki ugotować i pokroić w grube plastry. Cebulę pokroić w drobną kostkę, pomidora w ósemki. Tuńczyka odsączyć z zalewy i rozdrobnić widelcem. Rukolę wymieszać z fasolką, ziemniakami, pomidorem, cebulą i tuńczykiem. Rozgnieciony z odrobiną soli czosnek zmieszać z ziołami połączyć z oliwą i octem. Sałatkę polać sosem i doprawić solą i pieprzem. Smacznego!
Wartość energetyczna 340 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz