czwartek, 27 listopada 2014

Zapiekana cukinia

Coś na lekką, warzywną i pyszną kolacje. Cukinia to bardzo zdrowe warzywo jednak rzadko używane w kuchni. Ja uwielbiam ją można z niej wyczarować naprawdę mnóstwo pysznych dań.
Składniki potrzebne do naszej kolacyjki na ciepło:
- 150g cukinii
- 3 plastry pomidora
- 40g papryki czerwnej
- 2 pieczarki
- 30 g cebuli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Farsz:
- 150 g cukinii
- 1 marchew
- 25g pietruszki
- 25g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- mała garstka szczypioryku
- 3 plastry mozzarelli (opcjonalnie)
   kmin rzymski, rozmaryn, tymianek,
   kurkuma, sól, pieprz, natka pietruszki
                                  
Cukinię wydrążyć, skropić oliwą z oliwek i doprawić delikatnie solą. Marchewkę, pietruszkę i cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Drobno posiekać cebulę i zeszklić na rozgrzanej oliwie z oliwek, dodać drobno posiekany czosnek, starte warzywa i doprawić przyprawami (proszę uważać na kmin rzymski,dodać szczyptę). Całość dokładnie wymieszać, podlać wodą i dusić kilka minut. Na koniec dodać drobno posiekaną natkę i szczypiorek. Tak przygotowanym farszem nadziać cukinię. Na wierzchu ułożyć plasterki pieczarki, mozzarelli, papryki, pomidora i cebuli. Skropić oliwą i piec przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.Smacznegoo
Wartość energetyczna 330 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz