środa, 12 listopada 2014

Łosoś na parze z zieloną soczewicą

Dobry obiadek, niezwykle pożywny, zdrowy. Jedzenie ryb zaleca się 2 razy w tygodniu.Łosoś dostarcza nam kwasy omega-3. Kwasy te wpływają korzystnie na układ krążenia, serce, odporność organizmu. Oto produkty potrzebne do tego dania:
150g-łososia bez skóry
3/4- szklanki zielonej soczewicy
200g-szpinaku
2 ząbki czosnku
2 łyżki jogurtu naturalnego
-1 łyżeczka soku z cytryny
-5 łyżek soku z pomarańczy
-1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz, tymianek
 Marynata do łososia:
-1 łyżeczka soku z cytryny
5 łyżek soku z pomarańczy
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz, tymianek

Wymieszać składniki i nasmarować i odstawić do lodówki na godzinę. Soczewicę opukać i gotować w osolonej wodzie 30 minut. Szpinak wrzucić na patelnie, dodać czosnek posiekany, sól,pieprz i jogurt. Łososia włożyć na parę na 15 minut. Smacznegooo

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz