poniedziałek, 29 czerwca 2015

Rybka z frytkami

Nie, nie żadne frytki ociekające tłuszczem tylko z piekarnika...mam nadzieję, że ulżyło:). Dużo osób mówi...- jesz zdrowo, ćwiczysz a tu wcinasz ziemniaki! No jasne, że jem może nie tak często jak ryż, kaszę i makarony ciemne, ale jem. Są tak samo potrzebne naszemu organizmowi posiadają dużo witaminy C, potas, wapń. Staram się jednak nie łączyć ich z jakimś smażonym kotletem, a raczej jadam je do ryb. Jeśli chcecie smaczny i zdrowy obiadek proszę bardzo już podaję składniki:
- 150g ryby (wedle uznania)
- 3 średnie ziemniaki
- pół większej kalarepy
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
-łyżka oliwy z oliwek
prażone pestki migdałów, sól, pieprz, koperek, zioła prowansalskie, słodka papryka

                                

Ziemniaki obieramy i kroimy na frytki doprawiamy ziołami prowansalskimi i słodką papryką. Polewamy oliwą z oliwek, kładziemy na blachę i pieczemy w 200°C przez jakieś 30-40 minut. Rybkę doprawiamy i posypujemy nasionami i również wkładamy do pieca na jakieś 20 minut. Kalarepę obieramy i ścieramy na większych oczkach. Dodajemy jogurt naturalny i odrobinę soli. Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz