niedziela, 21 września 2014

Dorsz w żółtym curry

Kolejny przepyszny przepis z książki Ewy Chodakowskiej "Przepis na sukces". Jest wyśmienity i nie ukrywam często gości na moim talerzu. W brew pozorom i długiej listy składników bardzo szybko się robi.

200g-filet z dorsza bez skóry
150g-cukini
60g- zielonej papryki
1/2 łodygi selera naciowego
1 cebula dymka
1 ząbek czosnku
1 łyżka orzeszków ziemnych(niesolonych)
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki curry
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
sól,pieprz biały,imbir
4 łyżki czerwonego ryżu (ja podałam z dzikim)


 Przyprawę curry wymieszać z mąką ziemniaczaną i szczyptą soli morskiej. Filet z dorsza umyć i osuszyć, pokroić w kawałki, obtoczyć w panierce. Kawałki ryby usmażyć na złoty kolor na rozgrzanej oliwie z oliwek. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojone w paski paprykę i cukinię, posiekaną dymkę o czosnek oraz pokrojony w plasterki seler naciowy. Dusić na małym ogniu aż warzywa staną się miękkie. Następnie połączyć je z usmażonym dorszem, doprawić pieprzem i imbirem. Danie podawać posypane natką pietruszki z ugotowanym czerwonym ryżem.

Wartość energetyczna 575 kcal



2 komentarze: