wtorek, 22 września 2015

Pizza na spodzie z placka ziemniaczanego

Z cyklu kolejna zdrowa pizza. Uwielbiam pizze mogłabym ją jeść codziennie, ale tylko w tej zdrowej wersji po której czuję się dalej lekko, a nie napchana, zatkana i ledwo poruszająca się osoba. Kombinuję z różnymi spodami i coraz bardziej i się to podoba:) Tą wersję proponuję na obiadek z pewnością się najecie. Składnik:
- 170g ziemniaków
- 1 czubata łyżka mąki pełnoziarnistej
- 1 jajko
sól, pieprz, zioła prowansalskie

                     

Obrane i umyte ziemniaki ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy jajko, mąkę i przyprawy, dokładnie mieszamy. Na blachę dajemy papier do pieczenia i wykładamy naszą masę. Pieczemy 20 minut z jednej strony i 15 z drugiej w 200°C do momentu zrumienienia. Smarujemy sosem lub koncentratem pomidorowym i dajemy ulubione składniki i wkładamy jeszcze na jakieś 15 minut, by ser się roztopił. Proponuję podawać z sosem czosnkowym. Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz