piątek, 10 kwietnia 2015

Krem z selera i ziemniaka

Wiosna, a więc czas na kremy. Coraz więcej mamy świeżych warzyw dostępnych w sklepach. Dziś przedstawiam krem z warzyw , które mamy dostępne cały rok. Ziemniak na podwieczorek???? Przecież to niezdrowe!!! I się po tym tyje!!....Nic bardziej mylnego!!!! Nawet przy stosowaniu diet powinno się spożywać ziemniaki. Wiadomo nie w dużych ilościach tylko z umiarem tak jak każdy inny produkt. Posiadają dużo składników odżywczych takich jak: magnez , potas, fosfor, żelazo, wapń oraz niską zawartość sodu. Posiadają w niewielkiej ilość pełnowartościowe białka oraz dużo błonnika. Ziemniaki posiadają również wiele witamin, są źródłem witamin D,E,K, B1, B3, B6, kwasu foliowego oraz witaminy C. Więc nie uciekajcie od nich . Oto składniki potrzebne do naszego kremu:
- 1 średni ziemniak
- 1/4 średniego selera
- 1/4 łodygi selera naciowego
- 1 szklanka bulionu
- 1 mała szalotka
- natka pietruszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- łyżka prażonych pestek dyni
sól, pieprz


                                         

Na rozgrzanej oliwie z oliwek zeszklić posiekaną szalotkę. Ziemniaka i selera obrać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Smażyć jakieś 5 minut. Następnie zalać bulionem i gotować 20 minut aż warzywa będą miękkie. Na koniec wszystko razem zmiksować i doprawić. Gotowy krem podawać z uprażonymi pestkami dyni i natką pietruszki. Smacznego!!!

                                 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz