piątek, 27 listopada 2015

Orkiszowe pierogi

Każdy na słowo dieta od razu mówi, a bo nuda, ciągle to samo bla...bla...bla. Ona nie jest nudna tylko pełnowartościowa i odżywcza. Do świąt jeszcze trochę, ale ja już czuję tą aurę i dziś na obiad zaserwowałam sobie pierogi!! Pyszne, zdrowe pycha, pycha:). No nic innego nie zostaje jak podać składniki na ciasto:
- 80g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 20g jajka
- 20g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
- woda
Składniki na farsz:
-100g piersi z kurczaka
- 2 krewetki tygrysie
- 30g groszku mrożonego
- pół małej cebuli
- 60g cukinii
- 3 pieczarki
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
pieprz cayen

                             
   
Mąkę mieszamy z jajkiem, rozdrobnionym szpinakiem oraz wodą. Dobrze wyrobione ciasto nie może kleić się do rąk. Rozwałkowujemy ciasto i szklanką wycinamy kółka. Naszego kurczaka doprawiamy lubionymi przyprawami wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Pieczarki, cukinię i cebulę kroimy w malutką kostkę i dorzucamy do kurczaka na patelnię. Po chwili wrzucamy groszek i obrane, pokrojone w kostkę krewetki. Doprawiamy pieprzem cayen i sosem sojowym. Na nasze wycięte kółka dajemy łyżeczkę farszu i zaklejamy nasze pierogi dociskając jeszcze boki widelcem. Wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy jakieś 6 minut. Smacznego!!!

Wartość energetyczna 520 kcal
B-40g W-62g  T-12g 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz