wtorek, 10 listopada 2015

Kurczak w pysznej panierce z frytkami z selera

Każdy lubi panierkę, a jeśli ma być ona zdrowa to na plus dla naszego silnika-organizmu. Przecież wiadomo, że daleko nie pojedziemy na byle czym. Ja do swojego ładuję wszystko co najlepsze, ale chyba wiadomo jesteśmy tylko ludźmi więc każdy może sobie pozwolić czasem na coś niezdrowego, smażonego , tłustego z dużą ilością cukru tylko wszystko z głową i niech to nie będzie codziennością. Pamiętaj, że drugi kawałek ciasta będzie smakował dokładnie tak samo jak ten pierwszy. No ok przejdźmy do naszego przepisu. Składniki:
- 150g piersi z kurczaka
- 1 łyżka lnu mielonego odtłuszczonego
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżka siemia lnianego
- 1 białko kurze
papryka słodka, pieprz cayen, przyprawa do kurczaka
Frytki z selera:
- 170g selera
- 1 łyżka oliwy z oliwek
zioła prowansalskie, papryka słodka

                                     

Pierś z kurczaka doprawiamy wedle uznania wkładamy do białka kurzego z dwóch stron i obtaczamy w zmieszanym sezamie z lnem i siemiem. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy kurczaka. Pieczemy w 200°C jakieś 20 minut. Seler kroimy w paski jak an frytki doprawiamy i polewamy oliwą. Wykładamy na blachę i pieczemy w 200°C 25-30 minut. Mega pożywny, pyszny i zdrowy obiad. Frytki proponuję podawać z sosem czosnkowym. Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz