sobota, 22 listopada 2014

Wołowina z cykorią

Jedząc tą wołowinkę myślałam, że zjem ją razem z talerzem po prostu pycha, pycha! Jeśli lubicie wołowinkę polecam spróbować ten przepis. Zajmuje on trochę czasu to fakt, ale każdy znajdzie czas w weekend...obiad pierwsza klasa:):)...Składniki potrzebne do naszego dania:
- 150g wołowiny
- 1 marchewka
- 100g fasolki szparagowej
- 1 cykoria
- 1 mała cebula
- szklanka bulionu warzywnego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka sosu sojowego (ja dałam sos sojowy grzybowy)
- sól, pieprz, imbir (może być kawałek świeżego)
- 3 łyżki ryżu czerwonego
                                
Wołowinę pokroić w cienkie paski i wymieszać z sosem sojowym i imbirem (jeśli świeży zetrzyj na tarce), odstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki. Cebulę i cykorię pokroić w paski, marchewkę w grubsze plasterki. W woku lub na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę i marchewkę. Gdy cebula się zarumieni wrzucić mięso i poddusić. Następnie dodać fasolkę i cykorię i podlać częścią bulionu. Bulion dolewać co jakiś czas i dusić do miękkości mięsa. Na koniec doprawić solą i pieprzem, podawać z ryżem. Smacznego.
Wartość energetyczna 544 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz