wtorek, 4 listopada 2014

Pomidory faszerowane soczewicą

Taki lekki, bezmięsny obiadek. Raz w tygodniu czasem warto odpocząć od mięsa i zjeść coś równie pożywnego. Pomidory to wspaniałe warzywo nadające się i do kanapek jak i sosów, sałatek, można je faszerować itd. Ponad to są bogate w witaminę C i E. Składniki potrzebne do tego przepisu:
2 pomidory średnie
½ szklanki czerwonej soczewicy
mała cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz,bazylia, chili
Soczewicę ugotować. Cebulę i czosnek posiekać i usmażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek. Do ostudzonej soczewicy dodać usmażoną cebulę z czosnkiem, jajko i doprawić do smaku. Wydrążyć gniazdo nasienne i włożyć farsz. Można posypać mozarellą. Do rozgrzanego piekarnika do 180°C włożyć nafaszerowane pomidory i piec 10-15 minut. Smacznegoo

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz