piątek, 26 sierpnia 2016

Gulasz bez mięsa z orkiszowym chapati

Przez ostatnie upały mam ochotę jeść tylko same warzywa i owoce, a mięso gdzieś omijam. Ostatnio upichciłam coś pysznego, a dzięki dodanej przeze mnie papryce wędzonej mój gulasz smakował wybornie jakby jednak jakieś mięsko w nim było. Mniammm,mniammm...podaję składniki na jedną porcję:
- 140g fasoli czerwonej z puszki(bez zalewy)
- 200g pomidorów z pyszki
- 150g pieczarek
- pół dużej cebuli
- 1 duży ząbek czosnku
- 40g cukinii
- 40g papryki czerwonej
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 płaska łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
papryka słodka,pieprz cayen, sól, zioła prowansalskie
Składniki na chapati:
-50g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
- gorąca woda

                                        

Na rozgrzaną patelnię dajemy olej,pokrojoną w kostkę cebulę. Po 5 minutach dajemy pokrojony w plastry czosnek i smażymy jeszcze parę minut. Następnie wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę oraz cukinię i pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy jakieś 7 minut. Po tym czasie dajemy pomidory z puszki i dusimy jeszcze chwilę na koniec dodajemy koncentrat, przyprawy oraz przepłukaną fasolę. Na ogniu trzymamy jakieś 5 minut i gotowe. Przystępujemy do naszego chapati. Do miski wsypujemy mąkę i dolewamy odrobinę gorącej wody co jakiś czas mieszając łyżką, aż d uzyskania ciasta jak na pierogi. Przekładamy na blat i wyrabiamy ciasto rękami (nie może kleić się do rąk jeśli będzie dodajemy mąki) wałkujemy by było cienkie i wycinamy większą szklanką koła. Powstałe koła dajemy na rozgrzaną suchą patelnię z dwóch stron do momentu kiedy zaczną powstawać na nich delikatne bąble z powietrzem....takie placuszki kładziemy na podpalony planik. Wtedy nasz chapati zaczyna rosnąć jak nadmuchany balonik. Nasze chapati możemy faszerować gulaszem lub jeść jak placuszki. Smacznego!!

Wartość energetyczna 500 kcal
B-26g  W-78g   T-9g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz