niedziela, 7 lutego 2016

Jabłko w cieście ryżowo-waniliowym

Strasznie przepraszam za swoją nieobecność,ale niestety dopadł  mnie wirus dość okropny i rozłożył na łopatki. Bezczynność to mój najgorszy wróg, ale powoli małymi kroczkami wracam do świata żywych. Kolejna propozycja na śniadanie jeśli już Wa się znudziły omlety czy kanapki. Składniki:
- 1 duże jabłko
- 70g mąki ryżowej
- 1 białko kurze
- 1/3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- woda
- 1 łyżeczka oleju kokosowego

                                     

Jabłko obieramy i kroimy w plastry o grubości 0,5cm i wydrążamy środek. Do miski dajemy mąkę, białko, ekstrakt oraz wodę (tyle by powstała gęsta masa) i miksujemy. Nasze krążki jabłkowe zanurzamy w cieście i smażymy na złoty kolor. Proponuję podawać z jogurtem naturalnym, ponieważ ciasto ryżowe jest nieco suche. Smacznego!!!

2 komentarze: