piątek, 4 marca 2016

Orientalne klopsiki z pszennym pęczakiem

I znowu zaczęłam spędzać dużo czasu w kuchni i taki sobie obiadek wymodziłam. Mówię Wam obłęd:) Zresztą jak sami posmakujecie będziecie wiedzieć o czym mówię. Ok przejdźmy do konkretów, a mianowicie listy produktów:
- 170g mięsa mielonego z indyka
- 3 łyżki kaszy pszennej pęczak
- 1 mała cebulka
- 2 małe ząbki czosnku
- łyżeczka oleju kokosowego
natka pietruszki, sól, pieprz, kmin rzymski, curry,pieprz cayen, kurkuma, papryka słodka, zioła prowansalskie
Sałatka:
- 150g białej rzodkwi
- 1 łyżka kukurydzy z puszki
- 1 łyżka jogurtu naturalnego greckiego

                                     

Nasze mięso doprawiamy colą, pieprzem cayen, curry, kurkumą, odrobiną kminu rzymskiego, słodka papryką, ziołami prowansalskimi i dobrze mieszamy. Następnie formujemy z nich kuleczki i wkładamy do pieca nagrzanego do 200°C na 15-20 minut. Kaszę gotujemy tyle ile jest napisane na opakowaniu i odcedzoną odstawiamy. Cebulkę drobno kroimy i smażymy na odrobinie tłuszczu kiedy się zeszkli dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Po 1 minucie wrzucamy na patelnię ugotowaną kaszę i posiekaną natkę, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Smażymy jeszcze ze 2 minuty. Zrobienie naszej sałatki to już chwila. Obieramy rzodkiew i ścieramy na dużych oczkach, dodajemy kukurydzę, jogurt i doprawiamy solą i pieprzem.  Tadammm :)...Smacznego!!

Wartość energetyczna 405 kcal
B-36g  W-25g  T-19g

2 komentarze: